Blog
Her gün düzenli bir şekilde tüketilen bir avuç veya 100 gr fındık, günlük ihtiyacınız olan proteinin hepsini karşılamaya yetmektedir. Fındık sadece yetişkinlerin değil, ergenlik dönemindeki gençlerinde mutlaka tüketmesi gereken önemli bir gıdadır. Fındığın faydaları ve zararları konusunda geniş kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Tam anlamı ile mucizevi etkiler gösteren fındık, hemen hemen tüm organlarımızı olumlu olarak etkilemektedir. Fındığın faydaları zararları neler? Fındık verdiği yüksek oranda...
Fesleğen kuvvetli ve güzel kokuludur. 30-40 cm boyunda yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan tek yıllık bir bitkidir. Bitkinin tohumları, kurutulmuş ve taze çiçekli dalları, yaprakları kullanılır. Bu şifalı bitkinin yaprakları açık yeşilden koyu yeşile kadar çok farklı renkler alırlar. Soğuk havalardan pek hoşlanmayan bu bitki, daha çok sıcak ve kuru havaları sever. Çiçeklenme aşamasındayken yapraklar toplanıp kurutulur....
Eriğin ana vatanı Anadolu’dur. Dünyanın değişik bölge ve iklimlerine göç, savaş gibi nedenlerle insanlar tarafından taşınmıştır. Bu bölgeler ve iklimlere adapte olmuşlardır. Dünyadaki erik çeşitlerinin 2.000’den fazla olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 200’ün üstünde çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Doğu Anadolu'nun yüksek yayla civarlarında, Güneydoğu Anadolu'nun sıcak ve kurak olmayan her yerinde ve ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilmektedir. Ülkemizde en çok tanınan...
Enginar kış mevsiminde en çok tüketilen sebzelerdendir. En çok Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde doğal olarak yetişir. Deve dikeni ailesine mensuptur. Geçmiş yıllarda üretimi az olduğu için bulunması zor ve pahalıydı. Ama günümüzde enginara ulaşmak onu temin etmek diğer birçok üründe olduğu gibi artık çok zor değil. Artık enginarın faydalarından yararlanmak için çok zahmete girmeye gerek kalmadı. Sizlere "enginarın faydaları ve...
Elma, besin değeri çok yüksek olan meyvelerdendir. Hem kuzey hem de güney yarım kürenin ılıman ikliminde yetişme imkanına sahiptir. Elmanın ana vatanı Anadoluyu da içine alan Güney Kafkaslardır. Ülkemizin bulunduğu ekolojik şartların uygunluğu ve geçmişinin alışılmışlığı ile elma hemen hemen ülkemizin her yerinde yetişebilmektedir. Aslında elmanın ülkemizin her yerinde yetişebilmesi açısından şanslı sayılırız. Ülkemizde bu kadar bol olan elmanın faydaları ve zararları hakkında...
Elma sirkesinin tarihi Avrupa'daki veba salgınlarına kadar uzanır. Eskilere dayanan ve birçok alanda kullanılan elma sirkesi günümüzde de oldukça popüler olmaya devam etmektedir. Evlerde de yapılabilen elma sirkesi organik olması açısından önem arz etmektedir. Marketlerden satın alınan elma sirkelerinin etkisi ile doğal sirkelerin kalitesi arasında, kullanımının etkili olması açısından, tartışmasız çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Sizler için bu yazımızda elma...
Dut üretimi ülkemizde Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak yoğunluk gösterir. Sevilen meyve olan dut, ağaçtan toplandığı gibi yenirse daha tatlı olmaktadır. Fazlasıyla yumuşak ve sulu olduğundan raf ömrü yok denecek kadar azdır. Bu sebeple eğer hemen tüketilmeyecekse serin ve kuru yerde kurutulmaya bırakılmalıdır. Dut; ezme, dut kurusu, pestil, sirke gibi gıda sektöründe çeşitli alanlarda kullanılabilir. Dutun...
Domates 1900 yıllarından itibaren Türkiye’de ilk kez Adana ilinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Tek yıllık bir bitkidir. Domatesin çekirdeğinden fideler elde edilir. Yaklaşık 10 cm olduğunda ekilecek alan için hazır kıvama gelir. Domates sebzesi çeşitler halindedir. Bunları cherry domates, kokteyl domates, oturak domates, sırık domates ve pembe domates olarak sıralayabiliriz. Ayrıca, vitamin kaynağı olması, besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde...
Deve dikeninin tarihi eski Yunanlılara kadar uzanmaktadır. Halk arasında Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu olarak da bilinmektedir. Deve dikeni, çorak topraklarda ya da yol kenarlarında yetişir. Yaşama ömrü 2 yıl olan bitkinin boyu 1 metreye kadar gelebilir. Temmuz ve Ağustos aylarında erguvan ve beyaz renkli çiçekler açar. Çiçek ilk açtığında hoş bir koku salgılarken kuruduğunda kokusundan eser kalmaz. Ağustos...
Dereotu bitkisinin ana vatanı Asya olmakla birlikte hemen hemen her iklimde şartlar olgunlaştırıldığında kolaylıkla yetişir. Tek yıllık bitki olması sebebiyle her yıl yeniden tohumları toprağa sermek gerekir. Fazla bakım istemeyen dereotu bitkisini elde edebilmek için sadece sulamak yeterli olduğundan her bahçede veya saksıda kolaylıkla yetişir. Dereotunun Faydaları Zararları Neler? Daha çok salatalarda kullanılan dereotu bitkisi çiğ olarak tüketildiğinde faydası daha etkin...
Türkiye’de Hatay ilimizde en çok yetiştirilen bitkidir defne. Her mevsim ağaç yaprakları yeşil olan bitki, sonbaharın gelmesiyle birlikte yapraklarını bizlere şifa olarak sunar. Hasat zamanının geldiğini müjdeler. Defne Sabununun Faydaları Zararları Neler? Yaprağının kendisinden faydalanıldığı gibi, bu ürün, kendine özgü işlemlerden geçerek defne yağına ve defne sabununa da dönüşebilmektedir. Defne sabununun faydaları ve zararları nelerdir, açıklayacak olursak; Defne Sabununun Faydaları Defne sabununun faydaları denildiğinde...
Çörek otu yüzyıllardır binlerce derde deva olarak görülerek, birçok önemli hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Çörek otu içerisinde A, H, B1, B2, B6 ve C vitaminleri mevcuttur. Ayrıca magnezyum, çinko, linoelik asit, sodyum, potasyum, oleic asit, palmitik asit, demir, kalsiyum, selenyum, fosfor, bakır gibi birçok mineralleri barındırmaktadır. Bütün bu vitaminler, çörek otunun faydaları ve mineraller sayesinde tam bir şifa kaynağıdır. Çörek Otunun Faydaları Zararları...
Çilek, mis kokusu ve minik siyah çekirdeğiyle eşsiz lezzetli meyvelerden sadece biridir. Ülkemizde çilek üretimi Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinden karşılanmaktadır. Türkiye'de toplam çilek üretimi, %45 olarak, Mersin ilinden karşılanmaktadır. Çileğin Faydaları ve Zararları Neler? Çileğin içeriğinde bulunan C vitamininde insan vücudu için bir çok fayda bulunmaktadır. Sağlıklı yaşamak ve yine sağlıklı yaşlanmak istiyorsanız, günde 8-10 adet çilek tüketerek bunu başarabilirsiniz....
Bademin ana vatanı Çin ve Orta Asya’dır. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan İpekyolu ticaret güzergahında ticaret için giden seyyahlar tarafından sıkça yendiği bilinmektedir. Bu seyyahlar aracılığıyla Türkiye’ye kadar gelerek eşsiz lezzetten hepimizin faydalanması sağlanmıştır. Çiğ Bademin Faydaları Zararları Neler? Çiğ bademin faydalarının yanı sıra bir çok kişinin severek tükettiği bir ürün olarak bilinir. Kavrulmuş ve tuzlu olarak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da...
Günümüzde çay; sudan sonra en çok tükettiğimiz bir türlü vazgeçemediğimiz içeceklerin arasında yer almaktadır. Bol yağış alan yerlerde yetişen çay, ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yetişmektedir. Çayın taze ve kuru olmak üzere birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Dünyada çay üretimi konusunda 5.sırada Türkiye yer almaktadır. Çayın Faydaları ve Zararları Yaz ve kış aylarında bol miktarda tükettiğimiz çayın faydaları sağlık için önemini halen korumaktadır. Şekersiz...
Ceviz güzel yurdumuzun her köşesinde yetişen ve birçok çeşidi olan ürünlerden biridir. Çeşitleriyle soğuğa dayanıklı veya sıcağa dayanıklı gibi özelliklere sahiptir. Yetiştirilmek üzere alınan ceviz fidanının yaşadığımız yere uygun olup olmadığı önemlidir. Her bölgemizde yetişmesine rağmen her çeşidi her iklimde yetişmez. Soğuğa karşı dayanıklı olan bir ceviz türünü getirip Akdeniz veya Ege Bölgesinde bir yere dikerseniz yaşamaz, fidan ölür. O...
İşlenerek buğdaydan elde edilen bulgur, çok uzun yıllardır sofralarımızı süslemektedir. Dahası son yıllarda bulgurun faydaları ve değeri daha iyi anlaşılmıştır. Bulgur artık beyaz pirinçten daha çok önerilmektedir. Bulgurun ham maddesi olan buğday, Türkiye’de genellikle İç Anadolu bölgesinde üretilmektedir. Bulgurun kullanım alanı da yine oldukça geniştir. Bulgurun en başta bilinen tüketim alanı pilavdır. Hazır aldığımız birçok çorbanın içinde bulgura rastlamak mümkündür. Pilav...
Brokoli renk itibariyle koyu yeşil, birazda kahverengiye çalan veya morumsu renklere sahiptir. Karnabahara benzeyen brokoli namı diğer minyatür ağaçtır. Brokoli lahanagiller familyasına ait bir bitkidir. Yakınçağ Avrupası’nda egzotik bir bitki olarak görünse de 1900 yıllarda tüm dünya tanımıştır. Brokolinin vitaminleri çok çabuk ölür, brokolinin faydaları yok olurlar. Brokoliyi 5-10 dakikadan fazla haşlamak brokolinin faydalarını yok edebilmektedir. Hatta buharla haşlamak daha...
Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Boza, Osmanlı Devleti ve Orta Asya’dan günümüze kadar gelen geleneksel bir içecektir. Genelde darı irmiği, şeker ve sudan elde edilen boza mayalı bir içecek türüdür. Bozanın darı irmiği dışında mısır, gernik, buğday, arpa, yulaf, kenevir gibi birçok farklı un çeşidi bulunmaktadır. Bozanın faydaları, içerisinde bulunan vitaminlerin bol olmasından kaynaklanmaktadır. Fosfor, sodyum, demir ve A,...
Biberiye bitkisi yaklaşık 2 metreye kadar uzayabilen mızrak yapısında bir çalıdır. Antik yunandan günümüze kadar gelen biberiye bitkisi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Meyveleri kuşdili olarak bilinen biberiye önemli bir bitkidir. Kolay kolay yaprak dökmeyen bitkilerden biri olan biberiyenin kokusu çam ağacına benzer. Özellikle et ve balık yemekleri ile çok yakışan bir lezzete sahip olan biberiyenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır....

Güncel İçerikler

En Çok Okunan İçerikler