Armutun Faydaları ve Zararları

Armut, oldukça geniş çeşitliliğe sahip bir meyve türü olmakla birlikte armutun faydaları ve zararları olabilmektedir.

Armutun Faydaları ve Zararları

Armut, oldukça geniş çeşitliliğe sahip bir meyve türüdür. Özellikle Japon armudu ve deveci armudu ülkemizde en çok tüketilen armut çeşitleri arasında yer almaktadır. Armut tatlı ve lezzetli bir meyvedir. Ülkemizde de bol miktarda yetiştirilen bu meyve, insan sağlığına eşsiz faydalar sağlayabilmektedir.

Besin değeri çok yüksek olduğundan armutun faydaları ve bazı durumlarda ise armutun zararları bulunmaktadır.

Özellikle her mevsim kolaylıkla bulunabilmesi, birçok ülkede üretilmesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak ülkemizde özellikle sonbahar ve kış aylarında çok daha fazla bulunmaktadır. Armutun etli kısımlarından daha faydalı olan bölgeleri ise hiç şüphesiz kabuklarıdır. Armutun faydalarından yararlanmak için bilhassa meyve kısmına oranla 4 kat daha faydalı olan kabuklarını mutlaka tüketmelisiniz. Antioksidan ve iltihap önleyici özellikleri ile bilinen armut, kabuğunda bulundurduğu lifli yapısı ile sağlık için çok önem arz etmektedir. Haftalık en az 5-6 adet tüketilen armut, yararlı etkilerini çok daha fazla hissetmenize yardımcı olacaktır. Sağlık açısından armutun faydaları ve zararları konusunu sizler için daha detaylı inceleyelim;

Armutun Faydaları

  • Kabuklarında bulunan liflerden dolayı sindirimi kolaylaştırır.
  • Vücudun su dengesini düzenler.
  • Kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır.
  • Kas sağlığını koruyarak, düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Yoğun miktarda C vitamini içerir.
  • K vitamini ile kanamaların pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
  • Vücutta bulunan ve pasif halde olan proteinleri harekete geçirir.
  • Kalp krizi riskini ve diğer kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi minimum seviyeye indirir.
  • Tip 2 Diyabet riskini büyük oranda düşürür.
  • Emziren annelerin sütlerinin artmasına yardımcı olması da armutun faydaları arasında yer almaktadır.
  • Yoğun antioksidan içerir.
  • Mide, Karaciğer ve Akciğer kanserine yakalanma olasılığını düşürür.
  • Sindirim sistemini güçlendirdiği için kolay bir şekilde kilo vermenizi sağlar.
  • Yoğun antioksidan içeriği sayesinden vücuttan ödem atılmasını sağlar.
  • Kan şekerini kontrol altında tutarak, vücudun dengede kalmasını sağlar.

Armutun Zararları

Armutun zararları arasında en büyük ve bilinen zararı ise düşük tansiyon hastaları ile ilgilidir. Fazla tüketildiği zamanlarda tansiyon düşüklüğüne yol açan armut, kötü sürprizlerle karşılaşma ihtimalinizi yükseltir.

Bunun dışında, armutun zararları yine yoğun tüketimlerde ishal ve bağırsak problemleri gibi birçok zararlı etkiyle karşılamanıza neden olabilir.

Önceki İçerikArı Sütünün Faydaları ve Zararları
Sonraki İçerikAvokadonun Faydaları ve Zararları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz