İrmik Helvası

4

İrmik Helvası Malzemeleri

  • 2.5 Su bardağı ince irmik
  • 2 Su bardağı şeker
  • 1 Paket margarin (250 gram) – Margarin kullanmak istemeyenler ek bilgileri okuyabilir.
  • 1 Küçük kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 Çay bardağı (yarım su bardağı) çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 1 Paket vanilya
  • 2 Su bardağı su
  • 2 Su bardağı süt
  • 1 Çay bardağı pekmez (yarım su bardağı)

İrmik helvası ve şerbeti için gerekli malzemelerimizin hepsi bu kadar. Malzemelerde eksiğiniz var ise, irmik helvası tadını bozmadan değişiklik yapmak için tarifin altında bulunan ek bilgilere göz atabilirsiniz.

İrmik Helvası Tarifi

İrmik helvası yapmak için ilk önce derin bir tencereye 1 paket margarini, 1 kahve fincanı sıvı yağımızı ve 1 çay bardağı çam fıstığını ilave ederek kısık ateşte fıstıkları kavurmaya başlıyoruz.

İrmik helvası şerbeti için farklı bir tencere içine 2 su bardağı suyu, 2 su bardağı sütü, 2 su bardağı şekeri, 1 çay bardağı pekmezi ve 1 paket vanilyayı ilave edip ocakta şeker eriyene kadar karıştıralım. Şerbetin içindeki şekerimiz eridikten sonra kısa süre (5 dakika) ocakta tutalım, şerbetin çok kaynaması gerekmiyor.

Diğer tencerede kavurmaya başladığımız çam fıstıklarını ateşte fazla tutmayın hafif koyulaşmaya başlayınca üzerine 2.5 su bardağı irmiği ekleyip yine kısık ateşte karıştırarak irmiğin rengi değişinceye kadar kavuruyoruz.

Hazırladığımız şerbeti irmikleri kavurduğumuz tencereye dikkatlice ilave edelim. İrmikleri kavurduğunuz tencere ateşte ve yağlı olduğu için şerbeti ilave ederken sıçramaması için dikkatli olun.

İrmikler eklediğimiz şerbeti tamamen çekene ve lapa bir kıvam alana kadar ateşte karıştırarak pişiriyoruz.

Şerbeti tamamen çekmiş olan irmik helvasını ocaktan alıp kapağını kapatarak 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz.

İrmik helvası demlendikten sonra sıcak veya soğutularak servise sunulabilir.

İrmik Helvası Ek Bilgiler;

İrmik helvası tarifi, servis için kullanılan tabaklara göre 6 ile 8 kişi için uygun bir tariftir. 2 kişilik aileler için fazla gelebilir. Daha az irmik helvası çıkartmak için malzemelerin tam yarısını kullanarak aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.

Margarin kullanmak istemeyenler için margarin yerine 200 gram (1 su bardağı) tere yağı kullanılabilir. Tereyağı kullanılacaksa 1 fincan sıvı yağ yerine 2 fincan sıvı yağ ilave edilmelidir.

Süt yok ise süt yerine su ilave ederek irmik helvası yapabilirsiniz fakat aynı lezzeti yakalayamazsınız.

Su yerine sadece süt kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz ancak en azından yarım su bardağı su ilave etmelisiniz.

Pekmez yok ise aynı oranda (1 çay bardağı) şeker ilave edebilirsiniz.

Vanilya yok ise kullanılmayabilir.

Çam fıstığı yok ise kullanılmayabilir.

Bu Makale İçin Kaç Yıldız Verirsiniz?
[Toplam: 3 Oy Ortalaması: 5]

4 Yorumlar

  1. Banu Diyor

    Evdeki herkes çok beğendi, teşekkürler.

  2. Ballı Soprano Diyor

    Görseldeki irmik helvası muhteşem görünüyor. İnsanın üşenmeyip gece gece irmik helvası pişirmek gelebilir içinden, çok fena 🙂

  3. oktay çetintaş Diyor

    İrmik helvasını çok severim vede her hafta anneme yaptırır yerim tabi ki yapmasını bilmeyen içinde güzel makale olmuş.

  4. WebCenneti Blog Diyor

    Oooo. Bayılıyırm ya. Nasıl da gece gece insanın canını istetiyorsunuz =) Teşekkürler bu arada

Bu Yazı Hakkında Yorum Yaparak Fikrini Söylemek İster misin?

E-posta Hesabınız Gizli Tutulmaktadır.