Karaciğer yağlanmasını kısaca açıklayacak olursak; karaciğerde bulunan hücrelerdeki yağların aşırı birikmesidir diyebiliriz. Yağlanmanın sonucunda siroz gibi ciddi hastalıklar meydana gelebilir. Özellikle obez, şeker hastası veya genetik hastalıkları olan kişilerde görülür. Çok fazla alkol tüketen kişilerde de karaciğer yağlanması görülme ihtimali daha fazladır.
Karaciğer yağlanmasının önüne geçebilmek adına özellikle beslenme alışkanlıklarımızda değişikliklere gitmeliyiz. Sürekli olarak mideyi yoran yiyecekler tüketmek, alkol kullanmak, stresli bir yaşam sürmek karaciğer yağlanmasını tetikliyor. Karaciğer yağlanması ile birlikte işlevini yerine getiremeyen karaciğer organı halsizliğe, baş dönmelerine, mide ağrılarına, hafıza kaybına neden oluyor.
Karaciğer Yağlanması Türleri
Sağlıklı olan karaciğerde yağ bulunmaz. Fakat bazı durumda karaciğerde yağ molekülleri toplanabilir. Karaciğer yağlanmasının olmaması ise herhangi bir rahatsızlığa sebep vermez. Ama yağ miktarında artış söz konusu olduğunda karaciğer yağlanması meydana gelir ve sağlığımızı olumsuz etkiler. Yağlanmanın daha fazla ilerlememesi için hemen doktor nezdinde tedaviye de başlanmalıdır. Tedavinin yanı sıra özellikle akşam yemeklerinde hafif yiyeceklerin yenmesine özen gösterilmelidir.
Karaciğer yağlanması, alkolle ve yaşam tarzımızla meydana gelen iki bölümde incelenir. Sadece çok yemek veya alkol tüketmek değil, yetersiz beslenme de karaciğer yağlanmasını tetiklemektedir.
Alkol tüketimi ile karaciğer yağlanması görülmüşse bunun için ilk olarak kesinlikle alkol bırakarak tedaviye başlanır. Diğer nedenlerden dolayı karaciğer yağlanması durumunda ise, dengeli beslenmeli, düzenli biçimde egzersiz ve fazla kilolardan kurtulmak önerilir.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri
Karaciğer yağlanması sinsi bir şekilde ilerler. Öncelikle kendisini hissettirmezken yağ hücrelerinin artmasıyla beraber kaburga altında ağrılar başlar, daha sonra bu ağrı mide tarafına doğru geçiş yapar. Karaciğerin yağlanması sonucunda organın genişlemesi ve diğer organlara baskı uygulamasından dolayı birtakım ağrılar da meydana gelebilir.
İleri düzeyde yağlanma durumunda; Aşırı halsizlik, mide ağrısı, kilo kayıpları, zihinde karışıklık gibi rahatsızlıklar oluşabilir.
Karaciğer yağlanması aşağıdaki rahatsızlıklara da neden olabilir:
- Karın bölgesinde ağrı ve midede bulantı
- Ağız kokusu
- Şiddetli baş ağrısı
- Ödem oluşması, şişkinlik ve hazmın yetersizliği
- Vücut sıcaklığındaki artış
- Hemoroit olan kişilerde ağrının artması
- Cilt alerjisi
- Gözlerde yanma ve kızarma
- Hafızada gerileme