Dereotu bitkisinin ana vatanı Asya olmakla birlikte hemen hemen her iklimde şartlar olgunlaştırıldığında kolaylıkla yetişir. Tek yıllık bitki olması sebebiyle her yıl yeniden tohumları toprağa sermek gerekir. Fazla bakım istemeyen dereotu bitkisini elde edebilmek için sadece sulamak yeterli olduğundan her bahçede veya saksıda kolaylıkla yetişir.
Dereotunun faydaları zararları neler?
Daha çok salatalarda kullanılan dereotu bitkisi çiğ olarak tüketildiğinde faydası daha etkin olmaktadır. Ayrıca dereotunun tohumu da vücuda yarar sağlar. Bu yazımızda dereotunun faydaları ve zararları hakkında bilgiler vereceğiz.
Dereotunun faydaları nelerdir?
İçeriğinde çok fazla vitamin taşır. Başlıcaları ise A ve C vitaminleridir. Potasyum, Kalsiyum, Demir, Çinko, Fosfor, Bakır, Magnezyum bakımından zengindir. Vücudumuzun C vitamini ihtiyacının %40’ını, A vitamini ihtiyacının ise %43’ini karşılamaktadır. Sağlık bakımından tüketilmesi gereken bitkidir.
Dereotunun faydaları arasında, çiğ olarak tüketildiğinde anne sütünü arttırıcı özelliğiyle emziren annelerin en büyük yardımcısı olması ilk sırada sayılabilir. Bebeklerde gaz sorununda etkindir.
Mide bulantıları, karın ağrılarının giderilmesinde etkindir. Sigara kullananlarda ağızda biriken nikotin tadını temizler. Ağız kokusuna ve sindirim sistemi problemlerinin tedavi edilmesine yardımcı olur.
Diyet listelerinde tok tutma özelliğinden dolayı yerini alır. Lifli bir gıda olması sebebiyle hazmı kolaylaştırır, kabızlığı engeller.
Dereotu tohumlarını toprağa ekmek yerine çay şeklinde demlenerek içebilir veya salatalara ekleyebilirsiniz. Dereotunun faydaları saymakla bitmez.
Kendine özgü kokusu sayesinde bahçenizde bitkilere zararlı böcekleri uzaklaştırır. Mide ülserinin vücuda etkilerini azaltarak tedavi sürecini destekler.
İyi bir sakinleştiricidir. Sinir sistemine iyi geldiğinden uyku problemi yaşayanlarda rahatlıkla kullanabilir. İçeriğindeki Kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler. İleri yaşlardaki kemik erimesinin önüne geçer.
Dereotu bir anti-inflamatuar bitki olarak bilindiğinden romatizmal ya da ağrılı rahatsızlarda yardımcı tedavi sağlar. Kanser rahatsızlıklarında kullanılabilinir. Mantar rahatsızlığı olan kişilerde yenerek tüketiminde ilaçların özelliğini arttırır. Dereotu bitkisi trigliserit değerini %50 oranında, kolesterol seviyesini %20 oranında düşürdüğü tespit edildiğinden kolesterolü olan hastalarda şifa kaynağı olarak bilinir. Dereotu tohumlarını ağızda çiğnediğinizde nefes kokusunu gidererek ferahlatır. Dere otu faydaları arasında diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Yine tohumlarını çiğnediğinizde yemek sonralarının hazmını kolaylaştırır.
Dereotunun zararları nelerdir?
Dereotunun zararları konusunda bilimin ortaya çıkardığı pek sonuç olmasa da Alerjik bünyeniz varsa cildinize değdirmemeye özen göstermek gerekir. Küçük çaplı istenmeyen kızarıklar oluşturabilir.
Güneş yanığı ya da yanıklarda kullanmak dereotunun zararları ile imtihan olmanıza neden olabilir.