Fesleğenin faydaları ve zararları

Fesleğenin insan vücuduna yararları nelerdir? Fesleğen faydalı mı? Fesleğen zararlı mı? Fesleğenin faydaları ve zararları başlıklı yazı içeriğinde fesleğen hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Fesleğenin Faydaları ve Zararları

Fesleğen kuvvetli ve güzel kokuludur. 30-40 cm boyunda yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan tek yıllık bir bitkidir. Bitkinin tohumları, kurutulmuş ve taze çiçekli dalları, yaprakları kullanılır.

Bu şifalı bitkinin yaprakları açık yeşilden koyu yeşile kadar çok farklı renkler alırlar. Soğuk havalardan pek hoşlanmayan bu bitki, daha çok sıcak ve kuru havaları sever. Çiçeklenme aşamasındayken yapraklar toplanıp kurutulur. Yani kurutulmuş olarak elde edilebilir. Kurutulduktan sonra kaplarda saklanır ve gerektiğinde kullanılabilir.

Bu harika kokulu bitkiyi evlerde, balkonlarda yetiştirmek de oldukça kolaydır. Saksıda kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Bitkinin yaprakları sallandığında hoş bir koku yayar. Bu koku hemen hemen herkesçe sevilir. Fesleğen adı anıldığında ilk akla gelen bu meşhur kokudur. Fesleğenin kokusunu bilmeyen yoktur peki, fesleğenin faydaları ve zararları hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Fesleğenin faydaları zararları neler?

Fesleğen, güzel kokusunun yanında faydaları ile de dikkatleri çeken bitkilerden biridir. Bu yazımızda fesleğenin faydaları ve zararları hakkında bilgiler vereceğiz. Fesleğenin faydaları hakkında yazmadan önce bitkinin Latince adının ocimum basilicum olduğunu belirtelim.

Fesleğenin faydaları nelerdir?

Fesleğen sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler, sindirim problemleri için kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırması da fesleğenin faydaları arasındadır. Bağırsak parazitlerini öldürebilir. DNA’nın yapısını ve hücreleri korur. Bağışıklık sistemine katkı sağlayan beyaz kan hücrelerinin yapısını korumaya yardım eder.

Yaşlanma karşıtıdır, yaşlılığın etkilerini azaltır. Kalbi korur. Kalp ile dost bir bitkidir. Antibakteriyel özelliği vardır. Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Strese iyi gelir.

Yapılan çalışmalara göre fesleğenin birçok kanser türünü önleyici etkisi olduğu belirtilmiştir. Yüksek antioksidan içeriği ile hücreleri hücre hasarına karşı korur. Bunun sonucunda cilt kanseri, meme kanseri, ağız kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruma sağladığı belirtilmiştir. Fesleğenin faydaları kadar zararları da olabilir.

Fesleğenin zararları nelerdir?

Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir, bu yüzden fazla tüketilmemelidir. Fesleğenin zararları başlığı altında en çok dikkat edilmesi gereken husus budur.

Ayrıca hamile ve emziren kadınların kullanması da sakıncalı olabilir. Kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Olası bir ameliyattan 2 hafta önce kullanımı bırakılmalıdır. Çünkü kanamayı arttırıcı etkisi vardır. Tansiyonu düşük olan kişilerin kullanması sakıncalı olabilir.

Fesleğenin zararları ile karşılaşmamak için çok sık ve aşırı kullanımdan kaçınmalısınız!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz