Domates 1900 yıllarından itibaren Türkiye’de ilk kez Adana ilinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Tek yıllık bir bitkidir. Domatesin çekirdeğinden fideler elde edilir. Yaklaşık 10 cm olduğunda ekilecek alan için hazır kıvama gelir. Domates sebzesi çeşitler halindedir. Bunları cherry domates, kokteyl domates, oturak domates, sırık domates ve pembe domates olarak sıralayabiliriz.
Ayrıca, vitamin kaynağı olması, besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde de en çok üretilen ve tüketilen sebzelerdendir. Gelişen teknoloji sayesinde her mevsimde üretilip, tüketilebilmektedir. Taze olarak çiğ olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve, turşu, reçel, ketçap şeklinde de tüketilmektedir.
Domatesin faydaları zararları neler?
Üretimi kolay ve ucuz bir sebze olan domatesin faydaları ve zararları bulunmaktadır.
Domates bir vitamin kaynağıdır. Orta boy bir domates 22 kalori, 0 yağ ve 1 gram da protein içerir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Alfa lipoik asit, likopen, kolin, folik asit, beta-karoten ve lutein de dahil olmak üzere olmak üzere birçok besin içermektedir. Lezzeti sayesinde bir çok yemekte ve salatada kullandığımız domatesin faydaları ve zararları nelermiş inceleyelim.
Domatesin faydaları nelerdir?
Folik asit açısından zengin bir kaynak olan domatesin faydaları arasında kanın pompalanmasını desteklediği bilinir. Kalp ve damar sağlığında kanın pompalanmasını desteklediğinden ilaçlarla birlikte şifa kaynağıdır. Hamileler açısından faydalıdır. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.
Çağın hastalığı olan kanser de serbest radikaller etkendir. Domatesin faydaları arasında serbest radikallerle olan mücadelesinden dolayı kanser tedavisinde sıkça kullanılması en önemli fayda arasında sayılabilir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi rahatlamaya, uyku düzenine, hafıza gelişimine yardımcı olur. Diyet listelerinde olmazsa olmazdır. Prostatı olan erkeklerde faydalıdır.
Amerikan Kanser Derneğinin yaptığı açıklamalara göre özellikle prostat, akciğer ve mide kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir. Cilt sağlığı ve güzelliği için oldukça faydalıdır. Deriyi temizler ve yaşa bağlı kırışıklıkların önüne geçer.
Domatesin faydaları olarak bağışıklık sistemine yardımcı olup kabızlığı önlemesi de bilinmektedir.
Domatesin zararları nelerdir?
Domatesin zararları olarak bilinen herhangi bir olumsuz etki yoktur.
Ancak, aşırıya kaçılıp tüketildiğinde domateste bulunan potasyum özelliğinden böbrek hastalığı olan kişiler zorluk çekebilir.
Alerjik bünyeye sahip çocuklarda ve yetişkinlerde önce dudaklara sürülmesi domatesin zararları ile başa çıkmak için önerilmektedir. Fakat tüketim sonrasında eğer bir kızarma veya kaşıntı oluşursa domatesten derhal uzak durulmalıdır.
Her gün yediğim bir şeyin bu kadar faydasının olduğunu öğrenmek gerçekten güzel.
Tüm domatesler mi yoksa tarla domates mi?
Tarla domates olacak şimdi 🙂 özledim o gerçek domates kokusunu.
Nerenin domatesi bu cinsi ne?