Bamyanın Faydaları ve Zararları

Bamyanın faydaları ve zararları incelendiğinde, tüketim için gayet tavsiye edilen bir bitki olduğu görülmektedir.

Bamyanın Faydaları ve Zararları Neler?

Bamya ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik ve astropikal iklimlerde çok yıllık olarak bilinmektedir. Ülkemizde bamya başta Akdeniz bölgesi olmak üzere, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Az da olsa Karadeniz bölgesinde ve soğuktan etkilenmeyen yerlerde yetiştirilir.

Bamya, bir yıllık bir bitkidir. Boyları genelde 60-90 cm arasındadır. Çok yıllık olanların boyları ise, 1,5-2 metreyi bulmaktadır. Artık neredeyse ağaç olmuşlardır. Bamyanın gelişiminin ilk aşamasında, yaprakları, tıpkı pamuğun yapraklarına benzemektedir. Bazı bölgelerde pamuk yetiştiricileri pamuk tarlasına bamyada ekmektedirler. Boyları ise, pamukla birlikte sürekli sulandığı için bir metreyi aşmaktadır. Bitkinin yapraklarında ve dallarında ince bir tüy vardır ve bunlar insanı kaşındırır. Çiçekleri açık sarı renktedir.

Bamya, sadece yaz sebzesi değildir. Yazın tüketildiği gibi kış hazırlığı yapılırken kışlıkların arasında da yerini almıştır. Kıymalı veya zeytin yağlı yemeğinin yanında çorba olarak hatta çok tazeleri karışık kızartmalarla birlikte kızartılarak tüketilmektedir.

Bamyanın her kesimin çok severek tükettiği bir sebze olduğu pek söylenemez. Özellikle çocukların bir çoğu bamyayı çokta sevmezler.

Bamyanın faydaları ve zararları incelendiğinde, tüketim için gayet tavsiye edilen bir bitki olduğu görülmektedir.

Bamyada A, B ve C vitaminleri bulunmaktadır. Bamya hasat zamanı geldiğinde hemen toplanması gerekir. Aksi takdirde sertleşir ve içindeki tohumları büyür. Sertleşen bamyalar yemeklik özelliğini yitirirler. Üreticiler, genelde çok küçükken hemen toplarlar ve tüketici tarafından kabul göreni de zaten küçük olanlarıdır.

Bamyanın Faydaları

Bamya denildiğinde herkesin yüzünün gülmesi beklenemez. Birçok insan bamyayı sevmez ve tüketmez. Ama bamyanın faydaları nelermiş, bunları bilselerdi özellikle zayıflamak isteyenler veya kilolarında sabit kalmak isteyenler her gün tüketirlerdi.

Bu yazımızdan sonra bamyaya bakışınız değişecek.

A vitamini bakımından zengin olan bamyanın kalorisi oldukça düşüktür. 100gr bamyada ancak 3 kalori mevcuttur. Bamya vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. İçeriğindeki bol lifleri sayesinde kan şekerinin düzenlenmesini ve kolesterolün düşürülmesini de sağlayabilmektedir. Zayıflamaya yardımcı bir besindir. Bağırsaktaki probiyotik olarak adlandırılan iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Kabızlık, gaz ve şişkinliklerin giderilmesinde önemli rol oynar. Sinir sistemini koruyarak depresyonla mücadele eder.

Folik asit yönünden zengin olan bamya hamilelerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin türüdür. Bamyanın faydaları saymakla bitmez. İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Halsizlik ve yorgunluğun giderilmesinde yardımcı olur. İçerisinde bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasını kolaylaşır. Retina ve göz sağlığını korur. En iyi bilinen özelliği ise idrar söktürücü özelliğidir. Hibiskus olarak bilinen çiçeğini ise, şeker hastaları ve zayıflamak isteyenler kullanırlar.

Bamyanın Zararları

Bamyanın zararları olarak henüz net bir bilgiye rastlanmamıştır.

Bamyanın zararları ancak aşırı tüketimlerde yan etkilere yol açabilmektedir. Bu yüzden fazlasını tüketmekten de kaçınmakta fayda vardır.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz