Çilek, mis kokusu ve minik siyah çekirdeğiyle eşsiz lezzetli meyvelerden sadece biridir. Ülkemizde çilek üretimi Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinden karşılanmaktadır. Türkiye’de toplam çilek üretimi, %45 olarak, Mersin ilinden karşılanmaktadır.
Çileğin faydaları ve zararları neler?
Çileğin içeriğinde bulunan C vitamininde insan vücudu için bir çok fayda bulunmaktadır. Sağlıklı yaşamak ve yine sağlıklı yaşlanmak istiyorsanız, günde 8-10 adet çilek tüketerek bunu başarabilirsiniz.
Sağlığımız açısından ve damak tadı baz alındığında vazgeçilmezimiz olan çileğin faydaları ve zararları nelermiş öğrenelim.
Çileğin faydaları nelerdir?
Çilek içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kozmetik sektörünün baş kahramanı olmuştur. Cilt temizliğinde ve nemlendirme özelliğiyle kuru ciltlerin tercihi olmaktadır. Cildi ölü hücrelerden ve yağlardan temizler. Kırışıklık giderici özelliği krem ve toniklerde, aroması bakımından da parfüm ve koku sektöründe kullanılır.
Çileğin faydaları arasında lif bakımından zengin olması sebebiyle kabızlık sorunlarında şifa niyetine kullanılır.
Şişkinlikleri en aza indirgeyerek kilo alımını engeller. Tok tuttuğu için diyet listelerinin ara öğünlerinde tatlı atıştırmalıklar arasında yerini almıştır. Diyabete bağlı rahatsızlıklarda şeker miktarı düşük olduğundan tatlı krizlerinde çilekten faydalanılabilir.
Çağın hastalığı strese karşı tüketilmekte ayrıca kalp ve damar hastalıklarında faydalanarak kalp krizi riskini en aza indirgemesine yardımcı olmaktadır.
Bilim insanlarının araştırmalarına göre çilekte bulunan ellagic asit bazı kanser türlerinde tümörün büyümesini baskılayarak ilerlemesini önlemektedir.
Çilek antioksidan bakımından en zengin 50 yiyecek arasında yer alır. Hastalıklara karşı vücudun savunmasını arttırarak, kansere karşı koruma sağlar.
Çileğin faydaları arasında; Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanların çilekte bol miktarda bulunmasıdır.
Çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin adındaki pigment sayesinde kolesterolü dengelemesi de çileğin faydalarından sayılabilir.
Çileğin zararları nelerdir?
Çilek meyvesinin aşırı tüketiminde bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Bunlar; vücudu alerjiye meyilli kişilerde fazla tüketiminde boğaz ve ağızda kaşıntı, kabarma, gözlerde sulanma hissi meydana gelmesidir.
Bunlardan başlıcaları ise alerjik durumlar, kızarıklık ve kaşıntılar oluşmasıdır. Aşırı tüketimde gaz oluşumuna bağlı şişkinlik, mide yanması, karında ağrı meydana gelmesi de çileğin zararları arasında sayılmaktadır.
Vücut sıvısında bulunan oksalat maddesi ile çilekte bulunan oksalattan dolayı vücuda giren fazla oksalat maddesinden böbrekler ve mesane zarar görebilmektedir. Çileğin zararları arasında da en dikkat edilmesi gereken şey budur.
Eğer mesane ve böbrek sorunu yaşıyorsanız çileğin zararları ile karşılaşmamak adına daha dikkatli tüketmekte yarar olacaktır.