Deve dikeninin faydaları ve zararları

Deve dikeninin insan vücuduna yararları nelerdir? Deve dikeni faydalı mı? Deve dikeni zararlı mı? Deve dikeninin faydaları ve zararları başlıklı yazı içeriğinde deve dikeni hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları

Deve dikeninin tarihi eski Yunanlılara kadar uzanmaktadır. Halk arasında Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu olarak da bilinmektedir.

Deve dikeni, çorak topraklarda ya da yol kenarlarında yetişir. Yaşama ömrü 2 yıl olan bitkinin boyu 1 metreye kadar gelebilir. Temmuz ve Ağustos aylarında erguvan ve beyaz renkli çiçekler açar. Çiçek ilk açtığında hoş bir koku salgılarken kuruduğunda kokusundan eser kalmaz. Ağustos sonunda bitki toplanır. Çiçekleri uzun süre toplanmadığında kendiliğinden kuruyarak dökülür.

Deve dikeninin faydaları zararları neler?

Tohum ve çiçekleri ayrı ayrı kullanılmak üzere saklanan deve dikeninin faydaları zararları bulunmaktadır. Bitkinin gövdesi kabuğu soyulduktan sonra taze olarak yenilir. Aktarlardan da tohumunu temin edebileceğiniz deve dikeninin faydaları ve zararlarına değinelim.

Deve dikeninin faydaları nelerdir?

deve dikeninin faydaları
Deve Dikeninin Faydaları

Deve dikeni faydaları arasında hücre yenilenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

Deve dikeninin karaciğer tedavisi üzerinde kullanımı ve yararları konusunda, bilim insanları tarafından çok fazla araştırma olumlu sonuçlanmıştır. Toksinleri temizlediğinden karaciğer hasarı, inflamatuar karaciğer hastalığı ve siroz gibi karaciğerle ilişkili diğer hastalıklar üzerinde son derece etkilidir.

Deve dikeninin faydaları içindeki yararlı maddelere bağlıdır. Silymarin maddesi nedeniyle karaciğeri alkol, ilaç ve kimyasalların oluşturduğu zararlı etkilerden korur.

Erkeklerde özellikle ileri yaşlarda meydana gelen prostat kanserine karşı tedavi edici etkisi vardır. Alkol almaya bağlı olarak ciltte oluşan kızarıklıklara karşı iyi gelir.

Deve dikeni tohumu demlenerek içildiğinde safra yolu iltihabı, safra taşı, siroz ve hastalarında olumlu katkılar sağlar. İdrar yolu iltihabı rahatsızlıklarında katkı sağlayarak böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olur. Sigara kullanımına bağlı olarak; alkol, karbon monoksit gibi maddelerin zararlarını etkisiz hale getirir. Çok iyi kan temizleyicidir.

Vücutta biriken toksini atmaya yardım eder. İştahsız ve zayıf bünyeli kişilerde iştah arttırarak kilo almaya yardımcı olur. Romatizmal rahatsızlıklarda etkendir.

Deve dikeninin faydaları arasında karın ve göbek yağlarının eritilmesi de gösterilebilir.

Kullanımı; tohumunun öğütülerek çay gibi demlenip günde 2 ya da 3 fincan içilmesi halinde gözle görülecek şekilde yağ yakımı sağlar.

Deve dikeninin zararları nelerdir?

deve dikeninin zararları
Deve Dikeninin Zararları

Deve dikeninin zararları var mıdır sorusu akla gelecek olursa; her besinin fazlasının zarar olduğu gibi deve dikeninin de fazlasının zararları ve yan etkiler vardır.

Deve dikeninin zararları olarak bilinen yan etkisi olmasa da bağırsakları fazla çalıştırdığından ishal yapabilir. İştah açıcı özelliği sayesinde diyette olan kişilerde fazla kilo alımı yapabilir.

Önceki İçerikDereotunun faydaları ve zararları
Sonraki İçerikDomatesin faydaları ve zararları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz