Dutun faydaları ve zararları

Dutun insan vücuduna yararları nelerdir? Dut faydalı mı? Dut zararlı mı? Dutun faydaları ve zararları başlıklı yazı içeriğinde dut hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Dutun Faydaları ve Zararları

Dut üretimi ülkemizde Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak yoğunluk gösterir. Sevilen meyve olan dut, ağaçtan toplandığı gibi yenirse daha tatlı olmaktadır. Fazlasıyla yumuşak ve sulu olduğundan raf ömrü yok denecek kadar azdır. Bu sebeple eğer hemen tüketilmeyecekse serin ve kuru yerde kurutulmaya bırakılmalıdır. Dut; ezme, dut kurusu, pestil, sirke gibi gıda sektöründe çeşitli alanlarda kullanılabilir.

Dutun faydaları zararları neler?

Özellikle şifasıyla bilinen karaduttan da konsantre meyve suyu yapılmaktadır. Sağlık alanında dutun faydaları ilk Çinliler tarafından kullanılmıştır.

Eski çağlardan bu yana alternatif tıpta dutun yeri ayrıdır. Dutun faydaları ve zararları hakkında bilgi amaçlı hazırladığımız yazımız umarım sizlerin şifaya ulaşmasında yardımcı olur.

Dutun faydaları nelerdir?

dutun faydaları
Dutun Faydaları

Dutun faydaları sağlık açısından önemli olduğu gibi pek çok faydası da bulunmaktadır.

A, E, C ve K vitaminlerine sahip olan dut kalsiyum ve demir içerir. Antioksidanı bulunan dut kanser gibi önemli rahatsızlıklarda büyük rol oynar. Hücre yenilenmesini sağlar.

Kan rahatsızlıklarında faydalı olan dut anemiye, kanın temizlenmesine iyi gelir. Kan pıhtılaşmasının önüne geçerek kalp ve damar tıkanıklarının tedavisinde kullanılır. Sigara ve alkol alışkanlığı olan kişilerde kanı temizlediğinden daha aktif rol oynar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını dinç tutarak aşırı yorulmalarını engeller.

Dutun faydaları arasında içerdiği vitaminler sayesinde grip, soğuk algınlığı ve öksürük gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmesi öncelikli sayılabilir.

Cerrahi işlemler sonrasında iyileşme sürecini hızlandırır. Enfeksiyon riskini azaltır. Bünyesi zayıf olan kişilerin iştahını açarak daha sağlıklı hale gelmelerine yardımcı olur. Dut kan şeker oranını dengede tutar. Diyabetik hastalıklarda düzenli olarak dut kullanılmalıdır. Yine düzenli dut kullanımında kolesterol seviyesi dengede kalır. Cilt sağlığına yararları da dutun faydaları arasında gösterilir.

Dutun kaynatılarak elde edilmesiyle meydana gelen su saç derisine ve saçlara iyi gelir. Kepek oluşumunu engelleyerek canlandırır. Dut kurutulup tüketildiğinde idrar söktürür, kansızlığa iyi gelir. Emziren annelerde süt artırımı sağlar. Duttan yapılan pekmezlerde saklanması kolay olduğundan tercih sebebiniz olabilir.

Dutun zararları nelerdir?

dutun zararları
Dutun Zararları

Dutun zararları ile ilgili söylenebilecek tek şey, şekerli meyve olması nedeniyle aşırı tüketimde düşük kan şekeri riski olmasıdır.

Tokyo da bulunan Nihon Üniversitesi araştırmalarına göre, dut kökleri ve özünden alınan örnekler sonucunda lösemi hücrelerinin tetiklenmesidir. Bu durum, dutun zararları arasında bilinmesi gerekenlerdendir.

Aşırı tüketiminde potasyum miktarının artmasıyla böbrekleri yorabilir. Her meyvede olduğu gibi dutun zararları ile karşılaşmamak adına tüketimde aşırıya kaçmamak gerekmektedir.

Önceki İçerikDomatesin faydaları ve zararları
Sonraki İçerikElma sirkesinin faydaları ve zararları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz