Alıçın Faydaları ve Zararları

Halk dilinde ekşi muşmula olarak ta bilinen Alıç, mucizevi etkileri ile herkesin tüketmesi gereken bir meyve. Hafif ekşi bir tada sahip olan alıç, oldukça güçlü antioksidan etkilere sahiptir.

Alıçın faydaları düzenli kullanımlarda çok daha etkili olmaktadır.

Türkiye’de de yetiştirilmekte olan alıç meyvesi, genellikle dere kenarlarında ve kayalık bölgelerde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinin dağlık alanlarında da bulunan meyve, insan sağlığına etkileri ile ön plana çıkmaktadır. İlk kullanımdan itibaren etkilerini gösterse de 6 ile 8 hafta sonunda alıçın faydaları daha net gözlemlenmektedir.

6 ile 8 hafta sonunda çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. İsterseniz alıçın faydaları ve zararları arasında neler var inceleyelim.

Alıçın Faydaları

alıçın faydaları

  • Ritim bozukluğu ve kalp rahatsızlığının iyileşme sürecini hızlandırır, alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılır.
  • Sinirsel kalp çarpıntıları ve geceleri kalp ritminin hızlanmasında birebir bitkisel çözüm sunar.
  • Kalp yetmezliği ve ağır enfeksiyon sonrasında kalp kaslarında oluşan hasarı giderir.
  • Kalp krizi ve yüksek tansiyon sonrasında oluşan damar sertliklerini düzeltir.
  • Ödem atmak ve biriken sıvıların dışarı atılmasında yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Antidepresan olarak ta kullanılabilen bu bitki, sinirsel sorunların azalmasında yardımcı olur.
  • İshal sorununu da gideren Alıç, fazla kullanımlarda kabız yapabilmektedir.
  • Uzun süreli kullanımlarda vücuda hiçbir zararı bulunmadığı gibi, yararlı etkileri de artmaktadır.
  • Damar tıkanıklığı gibi durumları giderir, damarların açılmasını ve rahatlamasını sağlar.
  • Kalp krizi geçirmiş olan kişilerin mutlaka tüketmesi gereken meyve, kalbi güçlendirir ve ritmini korur.
  • Mide düzenini sağlar, kusma problemlerini giderir.
  • Koroner ve toplardamarların işlevlerini destekler, yardımcı olur.

Alıçın faydaları bu kadar fazla iken zararları olup olmadığını merak ediyor olmalısınız.

Alıçın Zararları

Alıçın zararları incelendiği zaman, şimdiye kadar bilinen insan sağlığına zararlı hiçbir madde bulunmamaktadır. Gün içerisinde fazla tüketimlerde veya düzensiz tüketimlerde bir zararı bulunmamaktadır. Ancak 3 bardaktan fazla tüketmek hiçbir işe yaramayacak, etkisini arttırmayacaktır. İdeal kullanım olan 3 bardak ve öğün arasında tüketilmesidir. Alıçın zararları bulunmadığı gibi faydaları oldukça fazladır.

Alıç Nasıl Kullanılmalı

Alıç ağacının yaprağı, meyvesi ve çiçeği bir yemek kaşığı kadar ince ince doğranmalı. Doğranan meyve ve yaprakları karıştırılarak kaynamış bir suyun içerisinde demlenmesi sağlanır. 10 dakika demlenme süresinden sonra içerisindeki tortular süzülerek bal ile tatlandırılır.

Ancak şeker hastaları kesinlikle tatlandırma ürünlerini kullanmamalıdır. Bal ile kullanıldığında tüm faydaları daha da artacaktır. Günde en fazla 3 bardak tüketilmeli. Aynı zamanda 3 öğün yemek arasında ve aç karnına tüketilmesi de etkilerini arttıracaktır.