Bademin ana vatanı Çin ve Orta Asya’dır. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan İpekyolu ticaret güzergahında ticaret için giden seyyahlar tarafından sıkça yendiği bilinmektedir. Bu seyyahlar aracılığıyla Türkiye’ye kadar gelerek eşsiz lezzetten hepimizin faydalanması sağlanmıştır.
Çiğ bademin faydaları zararları neler?
Çiğ bademin faydalarının yanı sıra bir çok kişinin severek tükettiği bir ürün olarak bilinir.
Kavrulmuş ve tuzlu olarak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da besin değerini kaybetmeden tüketilebilir. Sütlü tatlılarda ve bazı yemeklerin içinde yer alarak lezzet katar. Çiğ bademin faydaları ve zararları hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız.
Çiğ bademin faydaları nelerdir?
Çiğ bademin faydaları nedir diye soracak olursanız, sağlığımız için deyim yerindeyse “A dan Z ye kadar şifa deposu” diyebiliriz.
İçeriğinde bulunan demir vitamini sayesinde vücudumuzda eksik olan demir oranını karşılar.
Yüksek miktarda doymamış yağ içermesi nedeniyle kalp ve damar tıkanıklığı hastalıklarına iyi gelir. Kolesterolü dengelediğinden çiğ bademin faydaları arasında kalp krizini önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Şeker hastalıklarında özellikle yemek yendikten sonrasında meydana gelen iniş çıkışların dengelenmesini sağlar. Diyetisyenlerin kilo kontrol listelerinde olmazsa olmazlarından biri olan çiğ badem sayesinde kilo vermede veya sağlıklı beslenmede önemli rol oynar.
Yenerek tüketildiğinde cilt güzelliğine yardımcı etkiye sahip olan çiğ badem özel olarak işlem görerek yağı çıkartıldığında kozmetik sanayinde de kullanılır.
Yapılan araştırmalara göre safra taşı oluşumu incelendiğinde de çiğ bademin faydaları ortaya çıkmaktadır. Bu ürünü tüketenlerde hiç çiğ badem tüketmeyenlere göre safra taşı oluşumu %25 daha azdır. Kemik sağlığı için çiğ bademi günlük tüketim şarttır.
Çiğ bademin zararları nelerdir?
Günlük tüketimi bir avuç kadar olan çiğ badem aşırıya gidildiğinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Fazla tüketildiğinde çiğ bademin zararları arasında hareketsiz yaşama sahip olan yaşlı ve belli hastalığı olan kişilerde; damar tıkanıkları, özellikle de bazı ilaçlarla etkileşime girdiğinde alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Diyette verilen çiğ badem, yine aşırı tüketimde vücutta yağ depolayarak kilo vermek yerine kilo alımına sebep olur. Cildi yağlı olan kişilerde de deri üstünde yağ ve sivilce oluşumunu tetikler.
Yüksek lif oranı sebebiyle aşırıya kaçıldığında kabızlık ve şişkinlik oluşturabilir. Mide ve tansiyon ilacı gibi ilaçların ve antibiyotiklerin görevini yapmasını engelleyebilir.
İçeriğindeki E vitaminin fazla alımından dolayı uyuşmalara, baş ağrısı gibi rahatsızlıkların oluşumunu hızlandırabilir.
Tüm bunlar tüketim aşamasında dikkat edilmediği taktirde çiğ bademin zararları arasında sayılabilir.