Anason, Asya kıtasında yetiştirilen yaklaşık yarım metre boyunda bir bitkidir. Beyaz çiçeklere ve oldukça küçük anason meyvelerine sahiptir. Oldukça keskin bir kokuya sahip olan anasonun yakıcı bir lezzeti bulunmaktadır. Anethol içeren anason meyvesi, oldukça sağlıklı ve yararlı bir meyvedir.
Anasonun faydaları mide rahatlatması, gaz söktürücü özelliği ve sindirim sistemine olan katkısı ile ön plana çıkmaktadır.
Çay olarak ta tüketilebilen anasonun birçok farklı tüketim seçeneği de bulunmaktadır. Mide sorunları ve kadınsal durumlarda da oldukça etkili olan anason çayı, düzenli kullanımlarda etkisini arttırarak tedavi süreçlerine yardımcı olabilmektedir.
Anasonun faydaları ve zararları konusunda araştırmalar yapılmıştır. Öncelikle anasonun faydalarını detaylı bir şekilde inceleyelim:
Anasonun Faydaları
- Anasonu çay olarak tüketirseniz yaklaşık 5 dakika içerisinde gaz söktürücü özelliğini görebilirsiniz.
- Mide yapısını güçlendirir, hazmı kolaylaştırır.
- İştah açar ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
- Sakinleştirici olarak ve rahatlamak içinde kullanılabilir.
- İçerdiği vücut dengeleyici besin değerleri sayesinde uyku düzenini sağlar ve uykusuzluğu giderir.
- Sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını gidererek yatıştırır.
- Özellikle anne sütü konusunda sıkıntı çeken kadınların süt üretimini arttırır.
- İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
- Tekrar eden kusmaları ve uzun süreli ishal sorunlarını giderir.
- Tadı veya kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya yiyeceklere eklenebilir.
- Mide ağrılarının tedavisinde kullanılabilir.
- Zihinsel yorgunlukları gidererek psikolojik rahatlama sağlar.
- Astım hastaları için nefes açıcı özelliği bulunmaktadır.
- Bronşit ve nefes darlığı çeken hastaların şikayetlerini giderir, öksürüğü keser.
- Göğüs büyütme ve göğüsleri sıkılaştırıcı özelliği de bulunmaktadır.
- Regl döngüsünü düzene sokar, ancak hamilelik ve regl döneminde kullanılmaması gerekir.
- Göğüslerin sarkmasını engeller, sarkan göğüsleri toplamaya yardımcı olur.
Anason Nasıl Tüketilmeli ?
Anason tohumları dövülerek ufak hale getirilmeli ve ışık görmeyen kaplarda saklanmalıdır. En fazla 1 yıl içerisinde tüketilmesi gereken anason, zaman içerisinde kokusunu kaybedebilir.
Anason faydalarını ve insan sağlığına yaptığı olumlu etkileri arttırmak için ise hazırlanması oldukça önemlidir.
1 çay kaşığı öğütülmüş anason tohumunun, 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine konularak demlenmesi sağlanır. Ağzı kapalı ve suyun ısısını kaybetmeden 10 dakika bekletilir. Bekletildikten sonra süzülür ve içilmeye hazır hale gelir. Günde en fazla 5 fincan tüketebileceğiniz anason çayı, düzenli olarak tüketildiği zaman sağlık için birçok faydasının olduğunu görebilirsiniz.
Anasonun Zararları
Anasonun zararlarından çok faydaları bulunmaktadır. Anason fazla tüketildiği zaman yan etkileri olabilmektedir. Özellikle alkol içerisinde ya da çay olarak tüketilen anason, fazla tüketildiği zaman uyuşukluk hissi vermektedir. Vücuda fazla yüklenen anason hareket etme ve düşünme güçlüğü çekmenizi sağlayabilmektedir. Anasonun zararlarından etkilenmemek için dozunda tüketmeli, çay olarak en fazla 5 bardak içmeliyiz. İdeal tüketim ise 2 bardaktır.