Bulgurun faydaları ve zararları

Bulgurun insan vücuduna yararları nelerdir? Bulgur faydalı mı? Bulgur zararlı mı? Bulgurun faydaları ve zararları başlıklı yazı içeriğinde bulgur hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Bulgurun Faydaları ve Zararları

İşlenerek buğdaydan elde edilen bulgur, çok uzun yıllardır sofralarımızı süslemektedir. Dahası son yıllarda bulgurun faydaları ve değeri daha iyi anlaşılmıştır. Bulgur artık beyaz pirinçten daha çok önerilmektedir.

Bulgurun ham maddesi olan buğday, Türkiye’de genellikle İç Anadolu bölgesinde üretilmektedir.

Bulgurun kullanım alanı da yine oldukça geniştir. Bulgurun en başta bilinen tüketim alanı pilavdır. Hazır aldığımız birçok çorbanın içinde bulgura rastlamak mümkündür. Pilav ve çorbanın yanı sıra dolmalarda, sarmalarda, yemeklerde, çiğ köfte, içli köfte, tarhana gibi birçok alanda tüketilmektedir.

Bulgurun faydaları ve zararları neler?

Bulgurun faydaları ve zararları incelenmesi gereken bir konudur. Çünkü tam tahıl olan bulgurun her gün yeni yeni faydaları gündeme gelmektedir.

Lif, karbonhidrat ve protein bakımından bulgur oldukça zengindir.

Bulgurda çok az miktarda yağ ve kalori vardır. Demir ve B6 bakımından da zengin bir tahıl ürünü olan bulgurun faydaları nelerdir detaylıca inceleyelim.

Bulgurun faydaları nelerdir?

bulgurun faydaları
Bulgurun Faydaları

Bulgurun faydaları arasında ilk bilinmesi gereken, kemoprotektif etkisi sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğudur.

Diyabet2 riskinin, metaforik sendromlar riskinin azalmasına yardımcı olur. Bulgur tansiyonu düzenlediği için, tansiyon hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri bir tahıl ürünüdür.

Kilo problemi olanlar ve zayıflamak isteyenler özellikle beyaz pilav yerine bulgur pilavını tüketmelidirler.

Bulgur, çocuklardaki astım rahatsızlığının tedavisine yardımcı olur. Sindirim sistemini rahatlatır ve temizlenmesine yardımcı olur.

Sıkça tüketilen bulgur, iltihabın neden olduğu bazı rahatsızlıklara karşı vücudun direncini artırır. Kronik iltihap oluşumunu hafifletir.

Bulgur, safra kesesi taşlarının gelişimi ve oluşumunu engeller. Diversikül rahatsızlıklarının başlangıç noktası olan kolondur ve kolon sağlığı için bulgur önemli bir besindir.

İçeriğindeki yüksek orandaki liflerle bulgur, menopoz öncesi kadınlarda meme kanseri riskini azaltır. Vücudu metabolik sendromlardan korumaya yardımcı olur. Bulgurun faydaları azımsanmayacak kadar fazladır.

Obezite, yüksek tansiyon, insülin seviyesinin düşmesi veya yükselmesi gibi metabolik rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

Bulgurun zararları nelerdir?

bulgurun zararları
Bulgurun Zararları

Bulgurun saymakla bitmeyen faydasının yanında bulgurun zararları az da olsa bulunmaktadır.

Her insanın bünyesi farklıdır. Bazı insanların vücutları tahıllara karşı oldukça hassastır. Bu tip insanların tahıl tüketmeleri çok tehlikelidir.

Bulgur tüketildikten sonda kusma, şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi vakalarla karşılaşılırsa çölyak hastalığı olma şüphesi yüksektir.

Her gıda da olduğu gibi fazla tüketildiği takdirde hiçbir rahatsızlığınız olmasa bile şişkinlik ve gaz yapması bulgurun zararları arasında sayılabilir.

Önceki İçerikBrokolinin faydaları ve zararları
Sonraki İçerikCevizin faydaları ve zararları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz