Cevizin Faydaları ve Zararları

Bilinçli ve düzenli tüketiminde cevizin faydaları insan sağlığı açısından çok değerlidir. Cevizin zararları arasında ise aşırı tüketiminde ishale yol açabileceği bilinmektedir.

Cevizin Faydaları Zararları

Ceviz güzel yurdumuzun her köşesinde yetişen ve birçok çeşidi olan ürünlerden biridir. Çeşitleriyle soğuğa dayanıklı veya sıcağa dayanıklı gibi özelliklere sahiptir. Yetiştirilmek üzere alınan ceviz fidanının yaşadığımız yere uygun olup olmadığı önemlidir. Her bölgemizde yetişmesine rağmen her çeşidi her iklimde yetişmez.

Soğuğa karşı dayanıklı olan bir ceviz türünü getirip Akdeniz veya Ege Bölgesinde bir yere dikerseniz yaşamaz, fidan ölür. O iklime uygun türü seçmelisiniz. İstatistiklere göre en çok yetiştirilen bölge ise %16’lık kısımla Ege Bölgesidir.

Cevizin Faydaları Zararları Neler?

Ceviz sert kabuklu bir türdür. Ceviz zaman içinde olgunlaşan bir üründür ve aslında yediğimiz kısmı cevizin tohumudur. Ceviz vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.

Cevizin faydaları ve zararları hakkında bilgilerimizi aşağıda paylaşmaya devam edeceğiz.

Oldukça yağlı olan bir ürün olan cevizi ilkokulda deneylerde kullanmayan yoktur sanırım. Ceviz tatlılarımızın da baş tacıdır. Tatlılara ceviz kadar yakışan bir başka kuru yemiş yoktur. Eğer ceviz yoksa o zaman fındık, fıstıklar kullanılabilir. Ceviz sadece tatlılarda kullanılmaz. Aynı zamanda böreklerde, ezmelerde, meze çeşitlerinde ve salatalarda kullanımı da yaygındır. Cevizin faydaları göz önünde bulundurulduğunda, düzenli olarak ve aşırıya kaçmadan tüketmemiz gereken bir üründür.

Cevizin Faydaları

Cevizin faydaları nelerdir diye sorulacak olsa herkesten alınan ortak cevap; ceviz içi beyine benzediği için beynimize faydalıdır cevabı olacaktır.

Evet özellikle çocukların zekâ gelişimine olan faydası azımsanamaz. Fakat, cevizin faydası sadece beyinle alakalı değildir! Bilinçli ve düzenli tüketiminde cevizin faydaları insan sağlığı açısından çok değerlidir.

En büyük ve en önemli özelliklerinden biri de kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmesidir. Uzmanlar, her öğün yemekten sonra bir avuç ceviz yemeyi önermişlerdir.

Ceviz damarların gevşemesine yardımcı olur. Kolesterol hastalarında kandaki yağ oranını dengeler. Kalp ve damar sağlığına yardımcı olur. İçeriğindeki Omega 3 yağlarıyla çocuklarda beyin gelişimine yardımcı olur. Yetişkinlerde ise, vücudun gereksinimi olan Omega 3 ihtiyacını karşılar. Çocuklarda kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Cilde canlılık ve parlaklık veren ceviz, yine birçok kozmetik firmaları tarafından güzellik ürünlerinde kullanılır.

Cevizin sadece yediğimiz yani tohum kısmı kullanılmaz. Bayanlar saçlarına kına yakarken cevizin yapraklarını kullanırlar. Cevizin içerisinde bulunan E vitamini arterlerde meydana gelebilecek olan plak gelişimini engeller ve kalp ve damar tıkanıklığının önüne geçer.

İçerisindeki vitaminler sayesinde kanın pıhtılaşmasının önüne geçer ve kan dolaşımına yardımcı olur. Günlük tüketilen 5-6 ceviz kolesterolü düzenler. Cevizin faydaları saymakla bitmez. İçinde bulunan vitaminler sayesinde diyabet hastalarının kan şekerini düzenler. Kansere yakalanma riskini azaltır. Ruh sağlığı açısından da önemli bir üründür.

Hafızanın güçlenmesinin yanında sinir sistemine de yardımcı olduğu bilinmektedir.

Cevizin Zararları

Cevizin zararları olarak uzmanlarca bilinen herhangi bir yan etki yoktur.

Fakat, cevizin zararları arasında aşırı tüketiminde ishale yol açabileceği bilinmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here